Ahad, 19 Mei 2013

resepi solo ayam



Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam
  • 1 kg santan
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1 inci halai
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 batang serai
  • 1 peket rempah solo
  • garam secukup rasa

Cara-cara
  1. Kisar semua bahan-bahan tadi hingga hancur.
  2. Lumurkan ayam dengan garam, kemudian bakar atau panggan.
  3. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau, kemudian masukkan rempah solo kacau sehingga garing.
  4. Masukkan santan dan garam, kacau sehingga pekat 
  5. Tuangkan sedikit keatas ayam yang separuh masak, dan tuang sekali lagi keatas ayam yang telah masak.
  6. Sedia dihidangkan bersama nasi.

0 comments:

Catat Ulasan