Bahan-bahan
- 250 gm biskut marie
- 200 gm milo
- 3/4 tin susu pekat
- 2 sb serbuk koko
- 150 gm butter
- 3 biji telur A
- 1 sk serbuk nescaffe
- 1 sk esen vanilla
- 2 sb air
Cara-cara
- Sediakan loyang dan alaskan dasar serta bahagian tepi loyang dgn baking paper/greasproof paper.
- Satukan semua bahan dalam periuk kecuali biskut dan butter,kacau rata.
- Panaskan bahan tersebut dgn api kecil..Apabila sudah agak sebati,masukkan butter dan kacau lagi hingga adunan pekat dan berbintil2.
- Matikan api,tuang sesenduk adunan ke dalam loyang,ratakan dgn sudu dan aturkan biskut marie menutupi adunan coklat tersebut..Ulang proses melapis sehingga kesemua adunan habis diakhiri dgn lapisan coklat.
- Selesai lapisan terakhir,ambil lebihan baking paper dan tekan permukaan kek supaya kek rata dan padat.
- Sejukkan kek,seelok-eloknya semalaman sblum dipotong menggunakan pisau tajam yg dicelup air terlebih dahulu. Sedia dihidang.
0 comments:
Catat Ulasan