Cari Blog Ini

Sabtu, 23 Februari 2013

resepi kuew tiaw kungfu













Bahan-bahan
  • 1 paket kuey teow
  • 5 biji telur dipukul
  • minyak masak
  • 100 g udang basah buangkan kulit
  • 150 g ayam dihiris
  • 1 keping fish cake potong nipis
  • 3 ulas bawang putih dicincang
  • 100 g brokoli dipotong
  • 100 g bunga kubis dipotong
  • 100 g carrot potong kecil
  • 3 sudu besar tepung jagung 
  • 1 cawan air  
  • 1 kiub ayam 
  • 1 sudu besar lada sulah
  • garam dan sedikit gula

Cara-Cara
  1. Kacau telur bersama kuew tiaw, kemudian goreng sampai masak.
  2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
  3. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
  4. Campurkan brokoli, carrot, dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
  5. Tuang kuah ke atas kuew tiaw dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.

0 comments:


Popular Posts