Jumaat, 25 Mei 2012

Resepi Tomyam Seafood

Resepi Tomyam Seafood




















Bahan-bahan
  • 100g isi ayam
  • 100g udang yang telah dibuang kulit
  • 100g sotong yang telah dipotong
  • 50g lala
  • 30g fish ball
  • 6 batang serai
  • 3 helai daun limau purut
  • 10 biji cili api
  • 5 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 inci halia
  • 2 inci lengkuas
  • 5 biji adam limau( ambil jusnya)
  • 2 sudu teh serbuk lada
  • 2 sudu makan pes tomyam
  • sedikit susu cair


Cara-cara
  1. Bersihkan kesemua seafood.
  2. Potong semua bahan-bahan diatas.
  3. Tumiskan pes tomyam, kemudian masukkan air.
  4. Masukkan semua seafood dan biarkan 10 minit sehingga mendidih.
  5. Setelah itu masukkan kesemua bahan-bahan yang telah dipotong tadi.
  6. Biarkan selama 2 minit, masukkan serbuk cili, jus limau, garam dan gula secukup rasa.
  7. Biarkan selama 5 minit sebelum angkat.
  8. Masukkan kedalam mangkuk dan letakkan sedikit susu cair untuk menambahkan rasa lemak dalam tomyam.
  9. Hidangkan dengan nasi putih.



Kembali ke Laman Utama