Selasa, 29 Mei 2012

Resepi Ayam Masak Merah

Resepi Ayam Masak Merah



















Bahan-bahan A
  • 1/2 ayam yang dipotong
  • sedikit garam 
  • sedikit kunyit
  • Bahan-bahan B
  • 1 labu bawang besar dipotong bulat
  • 3 ulas bawang putih 
  • 5 keping cili kering
  • 1cm halia
  • 1 biji tomato dipotong 
  • 1/2 cawan sos tomato
  • sedikit sos cili
  • 1 sudu kecil belacan
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
  1. Gaulkan ayam yang telah dipotong dengan sedikit garam dan kunyit.
  2. Goreng ayam sehingga masak. Angkat dan letak ketepi.
  3. Kisar cili kering, halia, bawang putih sehingga hancur.
  4. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau, kemudian masukkan belacan, sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa.  Masukkan sedikit air dan kacau sebati.
  5. Kemudian masukkan bawang yang telah dipotong. Kacau selama 5 minit sebelum masukkan ayam.
  6. Biarkan mendidih selama 5 minit sebelum diangkat dan dihidang dengan nasi putih.