Resepi Ayam Masak Merah
Bahan-bahan A
- 1/2 ayam yang dipotong
- sedikit garam
- sedikit kunyit
- Bahan-bahan B
- 1 labu bawang besar dipotong bulat
- 3 ulas bawang putih
- 5 keping cili kering
- 1cm halia
- 1 biji tomato dipotong
- 1/2 cawan sos tomato
- sedikit sos cili
- 1 sudu kecil belacan
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Gaulkan ayam yang telah dipotong dengan sedikit garam dan kunyit.
- Goreng ayam sehingga masak. Angkat dan letak ketepi.
- Kisar cili kering, halia, bawang putih sehingga hancur.
- Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau, kemudian masukkan belacan, sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit air dan kacau sebati.
- Kemudian masukkan bawang yang telah dipotong. Kacau selama 5 minit sebelum masukkan ayam.
- Biarkan mendidih selama 5 minit sebelum diangkat dan dihidang dengan nasi putih.