Selasa, 29 Mei 2012

Resepi Blueberry Cheese Tart

Resepi Blueberry Cheese Tart


















Bahan-bahan Kulit
  • 380g tepung gandum
  • 125g gula icing
  • 200g butter
  • 1 biji telur gred A

Bahan-bahan Inti
  • 250g cream cheeese
  • 60g butter
  • 1/2 (30g) biji telur
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 100g filling blueberry

Cara-cara kulit
  1. Pukul butter dan gula icing sehingga kembang, masukkan telur dan pukul lagi selama 2 minit. Kemudian masukkan tepung gandum dan pukul sehingga sebati dan licin.
  2. Tekan doh ke dalam acuan tart, kemudian cucuk dengan garfu ditengah kulit supaya tidak gelembung ketika bakar.
  3. Bakar dengan suhu 200c selama 7-10 minit.

Cara-cara inti
  1. Pukul cream cheese, butter dan gula icing sehingga sebati.
  2. Maskkan telur dan jus lemon, kemudian pukul selama 2 minit.
  3. Masukkan campuran cheese ke dalam kulit tart, letak filling blueberry di atas.
  4. Bakar dengan suhu 220c selama 5 minit.