Resepi Lidah Kucing Pelangi
Bahan-bahan
Loyang lidah kucing
200g tepung gandum
50g tepung jagung
1/4 sudu teh emplex
100ml putih telur
250g mentega
175g gula kastor
Pewarna ungu
Pewarna biru
Pewarna hijau
Pewarna kuning
Pewarna oren
Pewarna merah
Cara-cara
1. Gaulkan bersama tepung gandum, tepung jagung dan emplex kemudian diayak.
2. Di dalam bekas yang lain pukul gula dan butter hingga berkrim. Kemudian masukkan putih telur sedikit demi sedikit, putar hingga sebati.
3. Masukkan tepung tepung dan kaup balikkan dengan spatula hingga sebati.
4. Aduanan dibahagi 6 bahagian*-9, dan letakkan dengan pewarna yang berlainan.
5. Masukkan adunan ke dalam piping beg dengan nozel bulat. Picit piping beg ke dalam loyang lidah kucing mengikut warna pelangi.
6. Bakar di dalam oven pada suhu 150 °C selama 15-20 minit minit.
Sabtu, 21 Disember 2013
Jumaat, 13 Disember 2013
RESEPI KERANG PEDAS
Bahan-bahan
- 500g kerang
- 3 biji jus limau kasturi
- 1 babu bawang besar dipotong bulat
- 10 biji cili api
- 2 biji cili merah
- 6 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- minyak untuk menumis
- garam dan gula secukupnya
Cara-cara
- Kisar cili api, cili merah, bawang merah dan bawang putih hingga hancur.
- Panaskan minyak kemudian tumis bahan yang telah dikisar tadi ningga wangi.
- Masukka kerang dan kacau hingga sebati dalam 5 minit, kemudian masukkan bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan kerang mendidih dan masak baru masukkan jus limau kasturi.
- Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.
Ahad, 8 Disember 2013
Resepi Kerabu Epal Hijau
Resepi Kerabu Epal Hijau
Kerabu Epal Hijau |
Bahan-bahan :
- 2 biji epal hijau
- 2 biji cili hijau
- 2 biji cili merah
- 1/2 batang lobak merah
- 1 pokok daun ketumbar
- 1 kuntum bunga kantan
- 1 labu bawang besar
- 1 sudu teh gula
- Garam secukup rasa
- 1 biji lemon diambil jusnya
Cara-cara :
- Epal dan lobak merah disagat panjang.
- Kesemua bahan-bahan lain dihiris.
- Kesemua bahan-bahan tadi digaul sebati dan masukkan jus lemon.
- Gaul sebati dan rasakan masamnya.
Selasa, 3 Disember 2013
Resepi Pisang Bersalut Coklat
Resepi Pisang Bersalut Coklat
Bahan-bahan :
500g Coklat gelap dicincang
6 biji pisang yang besar
100g badam dibakar dan dicincang
Cara-cara
Bahan-bahan :
500g Coklat gelap dicincang
6 biji pisang yang besar
100g badam dibakar dan dicincang
Cara-cara
- Alas dulang pembakar dengan kertas pembakar.
- Kupas pisang dan cucuk setiap satu dengan lidi buluh atau garfu.
- Cairkan coklat gelap .
- Celup setiap pisang ke dalam coklat yang dicairkan dan pastikan ia disalut dengan sempurna.
- Taburkan badam yang dicincang pada satu hujung pisang. Bubuh di atas dulang.
- Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidang.