Jumaat, 13 Disember 2013

RESEPI KERANG PEDAS



Bahan-bahan

  • 500g kerang
  • 3 biji jus limau kasturi
  • 1 babu bawang besar dipotong bulat
  • 10 biji cili api 
  • 2 biji cili merah 
  • 6 ulas bawang merah 
  • 2 ulas bawang putih
  • minyak untuk menumis
  • garam dan gula secukupnya
Cara-cara
  • Kisar cili api, cili merah, bawang merah dan bawang putih hingga hancur.
  • Panaskan minyak kemudian tumis bahan yang telah dikisar tadi ningga wangi.
  • Masukka kerang dan kacau hingga sebati dalam 5 minit, kemudian masukkan bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
  • Biarkan kerang mendidih dan masak baru masukkan jus limau kasturi.
  • Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.

0 comments:

Catat Ulasan