Khamis, 18 Julai 2013

resepi ikan patin masak tempoyak


Bahan-bahan

  • 1 ekor ikan patin 
  • 5 biji cili padi - nak pedas letak lebih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh ltk tempoyak lebih 
  • 1kuntum bunga kantan - belah 2 
  • sedikit daun kesum 
  • 1 keping asam keping jika perlu 
  • garam secukup rasa


Cara-cara

  1. Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
  2. Untuk menghilangkan lendir dan hanyir basuh ikan patin dgn air asam jawa atau air asam limau.
  3. Rendam sekitar 5 minit dan toskan, cuci bersih dan toskan ikan tu. Ketepikan.
  4. Tumbuk cili padi dan kunyit.  
  5. Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk dan bunga kantan. 
  6. Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
  7. Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan patin. Jangan masak lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan daun kesum.
  8. Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping.



0 comments:

Catat Ulasan