Selasa, 16 Julai 2013

resepi gulai lemak labu





















Bahan bahan


  • 500 gram labu kuning - potong kecil
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 cawan air
  • 1 labu bawang besar, dihiris
  • 2 biji cili merah, dihiris
  • 2 sudu besar udang kering (atau ikan bilis)
  • Garam secukup rasa
  • Daun kunyit - carik
  • Sedikit serbuk kunyit
  • 2 batang serai - ketuk
  • Sedikit lada hitam - tumbuk kasar


Cara-cara


  1. Masukkan semua bahan kecuali santan, cili merah dan daun kunyit ke dalam periuk. Rebuskan hingga labu lembut.
  2. Apabila sudah mendidih dan labu lembut, masukkan santan, cili merah, daun kunyit dan serbuk lada hitam.
  3. Masakkan hingga mendidih sekali lagi. Apabila sudah mendidih, tutup api dan hidangkan.


0 comments:

Catat Ulasan