Resepi Mille Crepe
Bahan-bahan Mille Crepe
- 50g gula halus
- 5g garam
- 20g butter- cair
- 200g tepung gandum
- 6 biji telur
- 500ml susu segar
- Campur butter dengan gula, garam dan masukkan telur satu per satu, kacau sebati.
- Masukkan tepung dan susu, kacau sebati.
- Tapis bancuhan tadi.
- Panaskan non-stick pan / kuali leper. Griskan dengan sedikit minyak / butter, dan masukkan satu sudu makan adunan tadi, ratakan nipis-nipis.
- Biarkan kekuningan dan angkat dan sejukkan.
Bahan-bahan Topping Cream Cheese
- 500g cream cheese
- 250g whipping cream cheese
- 2 sudu besar gula halus
- 1 sudu besar jus lemon
- 1 sudu besar asing vanilla
- 200g filling blueberry
Cara-cara
- Pukul cream cheese sehingga kembang, kemudian masukkan whipping cream dan pukul sehingga sebati.
- Masukkan gula halus, jus lemon dan asing vanilla, pukul sehingga sebati.
- Sapukan lapisan demi lapisan cream cheese di mille crepe dan diselang selikan dengan filling blueberry.
- Tutup mille crepe dengan lebihan cream cheese dan taburkan serbuk koko diatas sebagai hiasan.
- Selamat mencuba :)