Cari Blog Ini

Rabu, 19 September 2012

Resepi Nasi Dagang


Resepi Nasi Dagang




















Bahan-bahan
  • 1.5 kg beras nasi dagang
  • 8 biji bawang merah dihiris
  • 11/2 inci halia dihiris panjang-panjang
  • 1 sudu besar rata halba
  • santan pekat 2 cawan dimasak bersama sedikit garam
  • santan cair 21/2 cawan


Cara-cara

  1. Rendam beras nasi dangang semalaman.
  2. Letakkan beras dalam pengukus dan kukus dalam 15 minit.
  3. Kukus kali kedua, masukkan santan cair sedikit demi sedikit bersama-sama dengan hirisan bawang merah, halba dan halia dan gaul sebati, kemudia kukus lagi dalam 15 minit.
  4. Akhir sekali, gaulkan nasi dagang yang telah dikukus tadi dengan pati santan yang telah dimasak dan kukus balik.  Kukus sekejap je dan gaul sehingga sebati, jangan terlalu lama kukus sebab nasi akan pecah-pecah dan terlalu lembut.
  5. Hidangkan bersama dengan gulai ayam 


Popular Posts