Cari Blog Ini

Selasa, 29 Mei 2012

Resepi Tiramisu Mousse

Resepi Tiramisu Mousse




















Bahan-bahan

  • (A) 
    • 25g gelatine
    • 120ml air
  • (B) 
    • 250g cream cheese
  • (C) 
    • 5 biji kuning telur
    • 80g gula halus
  • (D)
    • 500ml whipping cream
  • (E)
    •  2 tsp nescafe
    • 30ml air suam
  • (F) 
    • 1 pekat biskut jari


Cara-cara

  1. Campurkan bahan A dan biarkan selama 5 minit, kemudian double boil sehingga gelatine menjadi cair.
  2. Pukul bahan B hingga kembang.
  3. Pukul bahan C hingga naik tajam, kemudian double boil sehingga telur masak.
  4. Pukul bahan D hingga kembang.
  5. Cairkan bahan E.
  6. Celup biskut jari dengan campuran bahan E, kemudian susun dalam acuan.
  7. Campurkan bahan B dan C, kemudian pukul sebati.
  8. Kemudian campurkan bahan D dan pukul sebati.
  9. Akhir sekali masukan bahan A dan pukul kesemua bahan tadi sehingga sebati
  10. Tuang campuran bahan tadi ke atas biskut jari yang telah dicelup dengan nescafe.
  11. Simpan di dalam peti semalaman dan hiasan dengan serbuk coco diatas.



Kembali ke Laman Utama

0 comments:


Popular Posts