Rabu, 23 Mei 2012

Resepi Butter Prawn

Resepi Butter Prawn






















Bahan-bahan

  • 500g udang besar
  • 4 ulas bawang putih (cincang)
  • 2 batang daun kari
  • 2 biji kuning telur
  • 3 sudu besar butter
  • 3/4 cawan susu cair
  • garam dan gula secukup rasa


Cara-cara

  1. Goreng separuh masak udang dlm minyak yang panas dlm 3 minit, kemudian angkat.
  2. Masukkn satu sudu butter dgn sedikit minyak. Biarkn sehingga dapur betul2 panas baru masukkn kuning telur. Kacar sehingga menjadi rambu. Angkat dan sejat minyak yang lebih.
  3. Panaskan 2 sudu butter, kemudian tumis bawang putih dgn daun kari sehingga naik bau, kemudian masukkn susu cair, garam dan gula secukupnya. Kacau sebati.
  4. Masukkan udang kedalam bahan-bahan tadi dan kacau selama 2 minit.
  5. Angkat dan letakkan rambu telur tadi diatas udang.
  6. Siap untuk dihidang dengan nasi yang nasi panas.


0 comments:

Catat Ulasan