Resepi Butter Prawn
Bahan-bahan
- 500g udang besar
- 4 ulas bawang putih (cincang)
- 2 batang daun kari
- 2 biji kuning telur
- 3 sudu besar butter
- 3/4 cawan susu cair
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Goreng separuh masak udang dlm minyak yang panas dlm 3 minit, kemudian angkat.
- Masukkn satu sudu butter dgn sedikit minyak. Biarkn sehingga dapur betul2 panas baru masukkn kuning telur. Kacar sehingga menjadi rambu. Angkat dan sejat minyak yang lebih.
- Panaskan 2 sudu butter, kemudian tumis bawang putih dgn daun kari sehingga naik bau, kemudian masukkn susu cair, garam dan gula secukupnya. Kacau sebati.
- Masukkan udang kedalam bahan-bahan tadi dan kacau selama 2 minit.
- Angkat dan letakkan rambu telur tadi diatas udang.
- Siap untuk dihidang dengan nasi yang nasi panas.
0 comments:
Catat Ulasan