Bahan-bahan
- 4 biji kentang sederhana besar (kupas kulit,cuci dan rebus kentang hingga lembut)
- 200gm daging kisar ramly
- segengam bawang goreng
- 1 sudu besar lada sulah
- sedikit hirisan daun sup
- 3 sudu besar tepung jagung
- garam dan secukup rasa
- sebiji telur(atau ikut banyak mana bedegil yang kita buat)
- minyak untuk mengoreng
- Kentang yang sudah direbus dilenyek dengan sedikit garam,perasa,lada sulah dan daging kisar.tambahkan tepung jagung.
- Gaul rata bahan bahan tadi.Akhir sekali masukkan bawang goreng dan daun sup yang telah dihiris halus.
- Ambil sedikit adunan dan bulat bulatkan dan leperkan sedikit.
- Panaskan minyak,pukul telur sekadar bercampur dan masukkan adunan begedil tadi kedalam telur.
- Goreng dengan api sederhana besar hingga masak satu bahagian,terbalikkan.Biarkan bergedil itu kekuningan,baru lah diangkat.