Bahan-bahan Kek
- 6 keping slice cheese kraf
- 250ml susu segar
- 100g butter
- 100g gula halus
- 110g tepung superfine
- 6 biji telur
- 1 sk esen vanilla
Cara-cara Kek
- Siat-siatkan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, dan panaskan bersama susu segar, biarkan sehingga slice cheese menjadi cair.
- Kemudian masukkan butter sehingga cair.( tak perlu mendidih) Biarkan sejuk sekejap.
- Asingkan putih telur dengan kuning telur. Kemudian pukul putih telur bersama gula hingga bertanduk atau meringue, telur telah berubah menjadi kilat dan likat.
- Bekas yang lain pukul kuning telur bersama dengan esen vanilla hingga kembang.
- Masukkan susu segar, slice cheese dan butter yang telah dicair tadi kedalam adunan telur kuning tadi dan kacau menggunakan whisk hingga sebati.
- Ambil 1/3 daripada putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jangan over, adunan agak ringan dan pekat)
- Alas loyang dengan baking paper, kemudian tuang adunan kedalam loyang dan bakar secara waterbath.
- Bakar pada suhu 160c selama 50 minit.
- Apabila masak sejukkan dulu kek, kemudian potong tengah dua bahagian menggunakan pisau pemotong roti.
Bahan-bahan Topping
- 500g cream cheese
- 150g gula icing
- 1/4 sudu teh garam halus
- 100g whipping cream
Cara-cara
- Pukul whipping cream hingga kembang, kemudian ketepikan.
- Pukul cream cheese, gula icing dan garam hingga sebati.
- Masukkan whipping crem yang telah diputar tadi dalam adunan cream cheese dan kacau hingga sebati.
- Sapukan pada seluruh permukaan kek, kemudian hiaskan dengan cheese parut diatas cream cheese tadi.
- Selamat mencuba :)
memang nampak naik selera..nak cuba sendiri la nnt..mana larat kalau asyik nak beli jer
BalasPadam