Sabtu, 30 November 2013

Resepi Kek Keju Meleleh



Bahan-bahan Kek
  • 6 keping slice cheese kraf
  • 250ml susu segar
  • 100g butter
  • 100g gula halus
  • 110g tepung superfine
  • 6 biji telur
  • 1 sk esen vanilla

Cara-cara Kek

  1. Siat-siatkan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, dan panaskan bersama  susu segar, biarkan sehingga slice cheese menjadi cair.
  2. Kemudian masukkan butter sehingga cair.( tak perlu mendidih) Biarkan sejuk sekejap.
  3. Asingkan putih telur dengan kuning telur. Kemudian pukul putih telur bersama gula hingga bertanduk atau meringue, telur telah berubah menjadi kilat dan likat. 
  4. Bekas yang lain pukul kuning telur bersama dengan esen vanilla hingga kembang.
  5. Masukkan susu segar, slice cheese dan butter yang telah dicair tadi kedalam adunan telur kuning tadi dan kacau menggunakan whisk hingga sebati.
  6. Ambil 1/3 daripada putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jangan over, adunan agak ringan dan pekat)
  7. Alas loyang dengan baking paper, kemudian tuang adunan kedalam loyang dan bakar secara waterbath.
  8. Bakar pada suhu 160c selama 50 minit.
  9. Apabila masak sejukkan dulu kek, kemudian potong tengah dua bahagian menggunakan pisau pemotong roti.

Bahan-bahan Topping

  • 500g cream cheese
  • 150g gula icing
  • 1/4 sudu teh garam halus 
  • 100g whipping cream 

Cara-cara

  1. Pukul whipping cream hingga kembang, kemudian ketepikan.
  2. Pukul cream cheese, gula icing dan garam hingga sebati.
  3. Masukkan whipping crem yang telah diputar tadi dalam adunan cream cheese dan kacau hingga sebati.
  4. Sapukan pada seluruh permukaan kek, kemudian hiaskan dengan cheese parut diatas cream cheese tadi.
  5. Selamat mencuba :)

1 comments:

  1. memang nampak naik selera..nak cuba sendiri la nnt..mana larat kalau asyik nak beli jer

    BalasPadam